Αδικία στα Δικαστήρια: Η Σοκαριστική Υπόθεση του 37χρονου από το Κογκό στην Ελλάδα

Αδικία στα Δικαστήρια: Η Σοκαριστική Υπόθεση του 37χρονου από το Κογκό στην Ελλάδα

Μια υπόθεση που αποκαλύπτει τις αδυναμίες και τις επίμονες παθογένειες των ελληνικών δικαστικών αρχών ήρθε στην επιφάνεια μετά από χρηματική καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ). Θύμα της αδιανόητης αυτής αστυνομικής και δικαστικής πλάνης είναι ο Yannick Nsingi, 37 ετών, από το Κογκό, ο οποίος συνελήφθη το 2018 και παρέμεινε στη φυλακή για 168 ημέρες, καθώς οι αρχές τον μπέρδεψαν με ένα καταζητούμενο άτομο για ναρκωτικά.

Η τραγική αυτή ιστορία ξεκινά τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Yannick Nsingi συνελήφθη στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εξακρίβωσης στοιχείων, καταγράφηκε με το ψευδώνυμο “Ο.C.”, το οποίο ανήκε σε έναν καταζητούμενο από το 2011. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο 37χρονος υποστήριξε ότι δεν ήταν ο καταζητούμενος και ζήτησε να ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα. Η έκθεση που προέκυψε αποδείκνυε ότι τα αποτυπώματά του δεν ταίριαζαν με εκείνα του καταζητούμενου.

Παρόλο που οι πραγματογνωμοσύνες επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του και κατέδειξαν ότι δεν ήταν ο σωστός άνθρωπος, το ποινικό δικαστήριο απέρριψε τις αντιρρήσεις του αναίτια. Ο Yannick, όμως, δεν παραιτήθηκε και στην επόμενη αίτησή του τον Νοέμβριο του 2018, τέθηκε ξανά το αίτημα για νέα πραγματογνωμοσύνη. Η δεύτερη πραγματογνωμοσύνη επιβεβαίωσε την πρώτη, τονίζοντας ότι τα δακτυλικά του αποτυπώματα ήταν διαφορετικά από εκείνα του καταζητούμενου.

Όταν τελικά αποφυλακίστηκε, ο Nsingi κατέθεσε αίτηση για αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι είχε κρατηθεί παράνομα. Ωστόσο, το δικαστήριο αρνήθηκε την αποζημίωση, επικαλούμενο ότι δικαίωμα αποζημίωσης έχουν μόνο όσοι αθωώθηκαν αμετάκλητα ή επαναλήφθηκε η διαδικασία εναντίον τους. Το ΕΔΔΑ, επεσήμανε την έλλειψη αιτιολογίας για τη φυλάκισή του, κατακρίνοντας τις ελληνικές αρχές για την αγνόηση των στοιχείων που παρουσίασε.

Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τονίζοντας την τυπολατρία των ελληνικών δικαστικών αρχών σε βάρος της ουσιαστικής απονομής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΔΔΑ επιδίκασε χρηματική αποζημίωση 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη, καθώς και 55,80 ευρώ για έξοδα και δαπάνες στον προσφεύγοντα.

Πηγή: documentonews.gr

More From Author

Ανατροπή στην Υπόθεση Δωροδοκίας της Novartis με Άρση Ανωνυμίας Μαρτύρων στην Ελλάδα

Ανατροπή στην Υπόθεση Δωροδοκίας της Novartis με Άρση Ανωνυμίας Μαρτύρων στην Ελλάδα

Υγειονομική Κρίση στο ΕΣΥ λόγω Έλλειψης Παθολόγων

Υγειονομική Κρίση στο ΕΣΥ λόγω Έλλειψης Παθολόγων