Η παραλία της Παχιάς Αμμου, κοντά στον Σταυρό Χανίων, αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της Κρητικής γης. Χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, η περιοχή απολαμβάνει ένα μοναδικό φυσικό πλούτο, όπου φωλιές χελωνών καρέτα καρέτα, λιβάδια της Ποσειδωνίας και κρινάκια της άμμου δημιουργούν ένα παραδεισένιο τοπίο.
Ωστόσο, η ανησυχία των κατοίκων και των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος είναι έντονη. Σε απόσταση μόλις 22 μέτρων από την ακτή, προγραμματίζεται η κατασκευή ενός αντλιοστασίου λυμάτων με έκταση 148 τ.μ. Πολίτες έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 72.000 υπογραφές κατά του έργου, το οποίο θεωρούν ότι θα βλάψει ανεπανόρθωτα την περιοχή. Η υποβολή αίτησης για την ακύρωση του έργου έγινε και η απόφαση αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εντός έξι έως οκτώ μηνών.
Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρει ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει, θεωρώντας τις αντιδράσεις ως μειοψηφικές, ενώ υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ θα δικαιώσει τη ΔΕΥΑΧ. Από την άλλη, η Μαλίκα Τζαμαριδάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εγγύτητα του αντλιοστασίου στην θάλασσα, αναφέροντας ότι η βιωσιμότητά του θα διαρκέσει ελάχιστα και οι προοπτικές για την περιοχή είναι ανησυχητικές.
Η Ρούλα Καστρινάκη, πρόεδρος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του έργου με προτεραιότητα τα επιχειρηματικά συμφέροντα και καταγγέλλει την πρόθεση αναγνώρισης της περιοχής για ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, κάτι που θα διακυβεύσει την φυσική κληρονομιά της περιοχής.
Σημαντικές είναι και οι παρατηρήσεις του Σάκη Μαρινάκη, μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Σημειώνει ότι οι κάτοικοι βλέπουν ήδη τις μπουλντόζες στον χώρο του έργου, με την επισημανθείσα παρατυπία ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα υλικά. Αντίθετα, η ΔΕΥΑΧ έχει δηλώσει ότι δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί άλλη τοποθεσία, παρά τη θετική στάση της Μονής Αγίας Τριάδας σχετικά με την παραχώρηση γης για την κατασκευή του αντλιοστασίου.
Ο Αντώνης Σηφάκης, δικηγόρος των κατοίκων, αναφέρει επίσης ότι η παλαιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 1999 δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και βαίνει προς τροποποίηση, κάτι που δεν είναι νομικά επιτρεπτό. Τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης με βάση τις σύγχρονες περιβαλλοντικές συνθήκες που δεν ελήφθησαν υπόψη στην αρχική αποτίμηση του έργου.
Πηγή: documentonews.gr