Μετά την αποτυχία της δίκης για την υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ, η αθώωση του 41χρονου Γιάννη Λάλα για τη δολοφονία του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη αναδεικνύει τη σοβαρή ανικανότητα των αρχών να διαχειριστούν κρίσιμες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. Η αποδοκιμασία από τη Δικαιοσύνη, που απαλλάσσει και τους δύο κατηγορούμενους για πόρτα-πόρτα δικογραφίες που παραμένουν διάτρητες, εντείνει την ανησυχία για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Μόνο δύο υποθέσεις από τις πολλές δολοφονίες που σχετίζονται με την Greek mafia εκδικάστηκαν την τελευταία δεκαετία, με πανομοιότυπα διαβιβαστικά έγγραφα να οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα. Πλέον, αυξάνονται οι φήμες ότι η ΕΛΑΣ στερείται ικανών στοιχείων για να στηρίξει επίσημες κατηγορίες.
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση κατά του Γ. Λάλα -ο οποίος έχει καθίσει σε δίκη χωρίς να υπάρχει επαρκές αποδεικτικό στοιχείο- θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα αν και οι μόνοι μάρτυρες που κατέθεσαν χαρακτήρισαν τον καταδικασμένο ως «πολύ πιο ψηλό και αδύνατο» από τον πραγματικό δράστη. Σημειώνεται ότι στην απολογία του ο Γ. Λάλας παραδέχτηκε τις σχέσεις του με πρόσωπα από τον κόσμο της μαφίας, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες.
Τα παράδοξα αυτής της υπόθεσης είναι πολλά. Οι ενδείξεις που είχαν κατατεθεί δεν στάθηκαν ικανές μα να υποστηρίξουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Τα δύο ανώνυμα μηνύματα που επικαλέστηκε η αστυνομία δεν μπορούσαν να αποδειχτούν, και η υπεράσπιση αμφισβήτησε τη νοηματοδότησή τους. Για παράδειγμα, το ότι μνημονεύονται τρία άλλα πρόσωπα που ποτέ δεν κλήθηκαν για εξηγήσεις δημιουργεί ακόμη περισσότερες απορίες.
Η περίπτωση του Χάρη Κοντογιώργη, του οποίου η δολοφονία οδήγησε στη δεύτερη αθώωση του Γ. Λάλα, υπογραμμίζει την αδυναμία της ΕΛΑΣ να συλλέξει και να παρουσιάσει αυτά τα ενοχοποιητικά στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν πειστικά τις κατηγορίες. Εσχάτως, η δημόσια αποδοκιμασία των ερευνών της ΕΛΑΣ μόνο διφορούμενες ερωτήσεις αφήνει, αναδεικνύοντας είτε ανικανότητα είτε σκοπιμότητα.
Κλείνοντας, κύριο συμπέρασμα της υπόθεσης είναι ότι οι αθωώσεις αυτές δεν είναι απλά νομικές ή δικαστικές καταψηφίσεις, αλλά καμπανάκι για τις αρχές και την έλλειψη ικανών εργαλέων στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Οι υποθέσεις της Greek mafia φαίνεται να παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας και οι προσπάθειες για εξιχνίαση καλύπτονται από μια σκιά ανικανότητας ή ακόμη χειρότερα, από πιθανές πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Πηγή: documentonews.gr