Το πτώμα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ενός 37χρονου Πακιστανού, βρέθηκε με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Μεταξύ 13 και 21 Σεπτεμβρίου, ο Καμράν πέρασε από πέντε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα προτού βρει τον θάνατο στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Οι συγγενείς του ισχυρίστηκαν ότι ο Καμράν βασανίστηκε μέχρι θανάτου, αλλά η αστυνομία αρνείται αυτές τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τον ως “ναρκομανή άστεγο χωρίς γνώσεις ελληνικών” και υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε “παθολογικά αίτια”. Ωστόσο, η οικογένεια αντέτεινε ότι ο Καμράν ζούσε στην Ελλάδα για 20 χρόνια, μιλούσε άπταιστα ελληνικά, είχε νόμιμη άδεια παραμονής και εργαζόταν.
Η οικογένεια του θύματος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσαφηνίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Καμράν, αν και αυτό φαίνεται να είναι δύσκολο έργο, καθώς το κρατητήριο του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δεν διαθέτει κάμερες. Η γερμανική εφημερίδα taz αναφέρεται στο γεγονός ότι η περίπτωση του Καμράν δεν είναι μοναδική στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από έκθεση της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η έκθεση πιθανολογεί ότι ο αριθμός των περιστατικών βασανιστηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, αφού έχουν συγκεντρωθεί ελάχιστα δεδομένα.
Η taz σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των διατάξεων περί βασανιστηρίων της ΕΣΔΑ, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με κακοποιητικές συμπεριφορές αστυνομικών. Παρά τις εκκλήσεις για βελτίωση της κατάστασης, οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι δεν αναμένονται άμεσες αλλαγές. Μόλις λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Καμράν, βρέθηκε νεκρός και άλλος μετανάστης στο ΑΤ Ομονοίας, με την αστυνομία να απλά να αντικαθιστά τον διευθυντή του τμήματος.
Πηγή: documentonews.gr