Η τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που προσθέτει 57 λέξεις στο άρθρο σχετικά με την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Με αυτή την αλλαγή, δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να αποφασίζει, κατά περίπτωση, αν θα συνεχιστεί η προστασία των μαρτύρων, γεγονός που εγείρει νομικά και ηθικά ζητήματα. Πρόκειται για μια νομική εκτροπή, η οποία κατ’ ουσίαν στοχεύει να αποδυναμώσει την προστασία των μαρτύρων, αντί να εξασφαλίσει τη Δικαιοσύνη.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση εκτιμάται ότι σχετίζεται με την υπόθεση Novartis και το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε αυτήν, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, είχαν κατ’ επανάληψη προαναγγείλει ότι θα «εκδικηθούν» τους μάρτυρες. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε προηγουμένως προσπαθήσει να αρθεί η ασυλία τους, υποστηρίζοντας ότι οι αμοιβές που λάμβαναν στο εξωτερικό τους καθιστούσαν ανίκανους να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα αυτό, διατηρώντας την προστασία των μαρτύρων.
Η νέα ρύθμιση στο άρθρο 108 αναφέρει ότι η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας είναι υπό διαρκή εξέταση από τον εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να προτείνει την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους. Αυτή η ρύθμιση δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και ανοίγει τον δρόμο για την άρση της προστασίας, ελέγχοντας το καθεστώς σε σχέση με τη θέληση του εισαγγελέα, που πλέον έχει την εξουσία να θέσει υπό αμφισβήτηση τους λόγους για τη διατήρηση της προστασίας.
Η μεθόδευση αυτή, που σχεδιάστηκε κάτω από το πρόσχημα νομιμότητας, αποδεικνύει πως το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δικαιοσύνη για να αδρανοποιήσει μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, κάτι που ισοδυναμεί με παραβίαση του κράτους δικαίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Το επικρατούν πλαίσιο δημιουργεί ένα κλίμα φόβου, αποτρεπτικό για πολίτες που θα ήθελαν να καταθέσουν σε υποθέσεις διαφθοράς ή εγκληματικότητας, γνωρίζοντας πως μπορεί να τους αποκαλυφθούν.
Με όλη αυτή την εξέλιξη, κινητοποίηση για την προστασία των μαρτύρων και των δικαιωμάτων τους κρίνονται αναγκαία, καθώς η ασφάλεια των μαρτύρων είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Πηγή: documentonews.gr