«Ποια είναι η κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα;» αναρωτιούνται οι πυροσβέστες, φέρνοντας στο προσκήνιο τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ελλείψεις που χρόνια τώρα εκκρεμούν. Δέκα σωματεία από όλη την Ελλάδα έχουν στείλει άρθρο στο Documento ενόψει 24ωρης απεργίας τους την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ζητώντας άμεσες λύσεις και ζητώντας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναγνωρίσει την υποστελέχωση και την απόλυση των εποχικών πυροσβεστών.
Η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος του πυροσβέστη είναι ένα από τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης προσοχής. Μελέτες δείχνουν πως οι πυροσβέστες υποβλήθηκαν σε 300% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφράγματα και καρκινογενείς παθήσεις. Παρά την ανάγκη για αναγνώριση, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις, με 430 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.
Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι κατανεμημένο σε διαφορετικές κατηγορίες και σχέσεις εργασίας, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Υπάρχουν μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, ΕΜΟΔίτες και εποχικοί, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Η έλλειψη ομογενοποίησης και η βαριά γραφειοκρατία δεν επιτρέπουν την αποδοτική λειτουργία του οργανισμού.
Η Πολιτεία φαίνεται ότι προτιμά να στέλνει τους εποχικούς πυροσβέστες στην ανεργία κάθε Οκτώβριο, μόνο για να τους έχει πάλι ανάγκη την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες διεκδικούν τη μονιμοποίηση τους, τονίζοντας την αξία που προσφέρουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος θα ανέρχεται σε 17.154 άτομα, εκ των οποίων οι 2.464 είναι εποχικοί υπάλληλοι. Τα οργανικά κενά φτάνουν τα 4.000, κάτι που καθιστά επιτακτική ανάγκη τις προσλήψεις μονίμων πυροσβεστών, ενώ τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνά παλιά και αναποτελεσματικά.
Η κατάσταση ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην έλλειψη προσωπικού και μέσων. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με την έλλειψη αναπαύσεων, τη μεγάλη απλήρωτη εργασία και τις προγραμματισμένες άδειες που συχνά δεν χορηγούνται, με συνέπεια την εξάντληση του προσωπικού. Οι γιατροί επισημαίνουν τις σοβαρές σωματικές επιπτώσεις της εντατικοποίησης της εργασίας.
Συνολικά, οι πυροσβέστες καλούν την Πολιτεία να αναγνωρίσει την κρίσιμη κατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος και να προχωρήσει σε απαραίτητες αλλαγές για την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και της υποστήριξης του προσωπικού τους. Η φωνή τους ζητά λύσεις και απόλυτη δέσμευση για το μέλλον του σώματος αυτού που είναι θεμελιώδους σημασίας για την προστασία των πολιτών. Πηγή: documentonews.gr