Ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τους μαθητές να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα θρεπτικό πρωινό και να καταναλώνουν ένα υγιεινό κολατσιό αργότερα. Συνιστά να προτιμούν σνακ από το κυλικείο ή εναλλακτικά, να φέρνουν τρόφιμα από το σπίτι, εφόσον αυτά έχουν διατηρηθεί σωστά.
Είναι σημαντικό οι μαθητές να έχουν στη διατροφή τους καθημερινά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Ως καλές επιλογές για σνακ προτείνονται το σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, το παστέλι και οι ξηροί καρποί. Για σάντουιτς ή τοστ, προτιμάται το ψωμί ολικής άλεσης, καθώς προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό.
Στα κυλικεία των σχολείων, είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε ορισμένες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των τροφίμων. Υπάρχουν τρόφιμα που είναι ευαίσθητα και αλλοιώνονται εύκολα, τα οποία πρέπει να διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αυτά περιλαμβάνουν φρέσκο γάλα, γιαούρτι, τυρί και φυσικούς χυμούς που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων.
Όταν επιλέγουμε τρόφιμα στο κυλικείο, πρέπει να προσέχουμε αν η συσκευασία τους είναι ανοιγμένη ή σκισμένη, αν το χρώμα ή η υφή τους φαίνονται διαφορετικά, καθώς και αν η μυρωδιά ή η γεύση τους έχουν αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με την κατανάλωση ενός τροφίμου, αυτό θα πρέπει να απορρίπτεται.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι υποχρεωτικά στοιχεία στην επιλογή του κολατσιού. Στο κυλικείο πρέπει να διατίθενται φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, καθώς και σαλάτες από φρέσκα λαχανικά με ελαιόλαδο και λεμόνι.
Πολλά τρόφιμα πρέπει επίσης να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα που πρέπει να είναι τυποποιημένα και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
Τέλος, όσα τρόφιμα δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής δεν επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων, ενώ η διάθεση αναψυκτικών είναι επίσης απαγορευμένη.
Πηγή: documentonews.gr