Οι πλειστηριασμοί εργατικών κατοικιών έχουν αναδειχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα, με ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για αυξανόμενο αριθμό τέτοιων περιπτώσεων. Πρόσφατα, η ΠΑΝΣΥΠΟ (Πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων πρώην ΟΑΕΔ- ΕΕΕ – ΟΕΚ) κατήγγειλε πλειστηριασμό κατοικίας στο Δοξάτο Δράμας με οφειλή μόλις 7.500 ευρώ, ενώ άλλη μία εργατική κατοικία του ΟΕΚ στη Ξάνθη πλειστηριάστηκε για 40.000 ευρώ. Το fund CEPAL HELLAS προχώρησε στον πλειστηριασμό αυτό για ποσό κατάσχεσης 50.000 ευρώ, ενώ η εργατική κατοικία είχε επιβληθεί υπερασπιστική υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ και η δικαιούχος οφείλει στη Δ.ΥΠ.Α., τον καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ.
Η ΠΑΝΣΥΠΟ επισημαίνει ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που προσφέρουν προστασία στους δανειολήπτες, όπως τα Ν.Δ. 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν. 163/67 άρθρο 12, και Ν.Δ. 910/1971 άρθρο 1, παρ. 3, οι οποίες απαγορεύουν την κατάσχεση των εργατικών κατοικιών μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ. Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση του Άρειου Πάγου (570/2015) που επιβεβαιώνει ότι η κατάσχεση ακινήτου που αποκτήθηκε μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είναι άκυρη εφόσον δεν έχει εξοφληθεί.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΑΝΣΥΠΟ καλεί τη Δ.ΥΠ.Α. να παρέμβει και να ενημερώσει την εισαγγελία του Άρειου Πάγου για τις παράνομες πλειστηριασμούς, διαμαρτυρόμενη για τη διαστήματη αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (ΑΑΔΕ) απέναντι στις παρανομίες που διαπράττονται από τις εισπρακτικές εταιρείες. Υποστηρίζει ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί εργατικών κατοικιών που προστατεύονται από τους νόμους και τον Άρειο Πάγο.
Η ΠΑΝΣΥΠΟ τονίζει την ανάγκη για δράση από τους συλλόγους και τις ενώσεις των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αλλά και δικαστικών επιμελητών, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παράνομες ενέργειες από μέλη τους. Επίσης, εκφράζει την απογοήτευσή της για την έλλειψη δράσης από τη Δ.ΥΠ.Α., αναφέροντας ότι η στεγαστική κρίση είναι ένα καίριο ζήτημα και τα ευάλωτα νοικοκυριά χρήζουν προστασίας.
Πηγή: documentonews.gr