Ο Ευστάθιος Χιώτης είναι έμπειρος ερευνητής και επαγγελματίας στον τομέα της ενέργειας, με πτυχία και εμπειρία από το Πολυτεχνείο και το Imperial College. Τις τελευταίες δύο χρόνια, έχει γίνει γνωστός για την ανάλυσή του γύρω από την κυβερνητική πολιτική της απολιγνιτοποίησης, όπου ανέδειξε τις αρνητικές συνέπειες του target model στην ελληνική αγορά ενέργειας. Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγες εταιρείες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών και της βιομηχανίας.
Οι νέες τιμές του ρεύματος με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχουν γίνει πλέον χρηματιστηριακό αγαθό. Η τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας υλοποιείται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, χωρίς πλαφόν, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές ποικίλλουν καθημερινά. Τη στιγμή που οι μεγάλες εταιρείες διαμορφώνουν τις τιμές, οι καταναλωτές βρίσκονται να αναλαμβάνουν το ρίσκο της επιλογής παρόχου.
Το ελληνικό ενεργειακό τοπίο χαρακτηρίζεται ως ολιγοπώλιο, κυρίως λόγω του περιορισμένου αριθμού των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά αυτή δεν λειτουργεί με τους κανόνες του ευρωπαϊκού μοντέλου, το οποίο απαιτεί κατάλληλη υποδομή και ανταγωνισμό. Οι διακυμάνσεις στις τιμές καυσίμων και οι επιβαρύνσεις από τον φόρο του CO2 προσαρτώνται στην κατανάλωση, επηρεάζοντας σοβαρά την οικονομία και οδηγώντας σε αυξημένες δαπάνες για καταναλωτές και βιομηχανίες.
Ο Χιώτης τονίζει επίσης ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν προγραμματίστηκε για τη δημιουργία υπερκερδών, όμως χωρίς επαρκείς ελέγχους και υποδομές, τα υπερκέρδη προκύπτουν. Η επιβάρυνση για τις επενδύσεις ενέργειας πλέον μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της στην ηλεκτρική ενέργεια, με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις να αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής χρέωσης.
Συνοψίζοντας, η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναταράξεις από το target model, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και ανταγωνισμό. Καθώς το μοντέλο συνεχίζει να αναιρεί την προστασία του καταναλωτή, ανακύπτουν ερωτήματα για το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα.
Πηγή: documentonews.gr