Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Ba1 και αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές. Η αλλαγή αυτή αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη πιθανότητα ενίσχυσης της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους που συνδέονται με την αναχρηματοδότηση του χρέους από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον οίκο, η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, με τις ελληνικές τράπεζες να πλησιάζουν τον μέσο όρο της ΕΕ σε πολλές παραμέτρους χρηματοπιστωτικής ευρωστίας. Ειδικότερα, οι δείκτες κεφαλαιοποίησης για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έδειξαν ότι ο δείκτης CET-1 ανήλθε σε 15,5%, ελάχιστα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 16%. Στην πραγματικότητα, οι ελληνικές τράπεζες διακρίνονται και για την κερδοφορία τους, η οποία είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με τις τράπεζες άλλων κρατών της ΕΕ, καθώς παρουσιάζουν τον χαμηλότερο δείκτη κόστους-εσόδων.
Εκτιμάται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να υπερβούν τις προσδοκίες, ενισχύοντας έτσι τη δημοσιονομική της ισχύ. Η πιθανότητα περαιτέρω βελτίωσης απορρέει από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω της είσπραξης φόρων και της μείωσης της φοροδιαφυγής.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους, οι κρατικές εισπράξεις παρουσίασαν ισχυρή αύξηση, οδηγώντας σε πρωτογενές πλεόνασμα 5,2 δισ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ). Παράλληλα, ο οίκος Moody’s αναμένει δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024-2026 και πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τους στόχους που έχουν τεθεί.
Μια τέτοια βελτίωση μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του δημόσιου χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 και σε λιγότερο από 140% το 2027. Ο Moody’s σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει δείξει δέσμευση προς τη δημοσιονομική σύνεση και έχει υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.
Η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) είναι επίσης αναμενόμενη, με προοπτικές να πλησιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ του 1,9% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κίνηση που θα ενισχυθεί και από την αύξηση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 1 δισ. ευρώ.
Ο οίκος Moody’s αξιολογεί θετικά τη στρατηγική πώλησης συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, ενδυναμώνοντας έτσι τη θετική εικόνα του τραπεζικού τομέα και απαλείφοντας πιθανούς κινδύνους για το Δημόσιο.
Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις σε δημοσιονομικό και φορολογικό επίπεδο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες προκλήσεις που προκύπτουν από τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας. Η καθυστερημένη ανάπτυξη και η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων είναι στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Νομίζουμε ότι η συνεχιζόμενη βελτίωση της χρηματοοικονομικής υγείας των τραπεζών θα διευκολύνει την αντιμετώπιση μελλοντικών οικονομικών προκλήσεων χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση για το κράτος. Παρ ‘όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρακολουθεί τις δημοσιονομικές επιδόσεις για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους και την ενίσχυση της οικονομικής της ασφάλειας.
Πηγή: documentonews.gr