Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε αυτές είναι εταιρείες είτε ιδιώτες, δεν δικαιούνται αποζημίωση για τις μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, 10 εταιρείες προσέφυγαν στο ΣτΕ δηλώνοντας ότι το Δημόσιο οφείλει να τους αποζημιώσει για τις απώλειες ενοικίων που προήλθαν από την υποχρεωτική μείωση 40% από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και 100% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021.
Το ΣτΕ, με επταμελή σύνθεση, απορρίπτοντας τις αιτήσεις των προσφευγόντων, τόνισε ότι δεν ιδρύεται δικαίωμα αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα. Η απόφαση αναφέρει ότι η αξίωση των εταιρειών για αποκατάσταση της ζημίας τους δεν μπορεί να θεμελιωθεί σε αυτό το άρθρο.
Η απόφαση σημειώνει επίσης ότι οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τους εκμισθωτές δεν προέρχονται άμεσα από τις ρυθμίσεις των νόμων, αλλά από τη διαφοροποιημένη συμπεριφορά των μισθωτών, οι οποίοι δεν κατέβαλαν μέρος ή το σύνολο των μισθωμάτων τους λόγω των νομοθετικών μέτρων που ισχύουν.
Μάλιστα, το 2021 οι εταιρείες ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν να τους επιστρέφεται το 60% των απωλειών στα μισθώματα για την επίμαχη περίοδο, ενώ οι ιδιώτες ιδιοκτήτες ανήλθαν σε επιστροφή 80%. Αυτές οι επιστροφές ήταν αφορολόγητες και ακατάσχετες, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους ιδιοκτήτες.
Τέλος, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι οι μειώσεις μισθωμάτων είναι αντίθετες σε πολλές συνταγματικές διατάξεις και ότι υπήρξε διακριτική μεταχείριση εις βάρος των νομικών προσώπων σε σύγκριση με τα φυσικά πρόσωπα, που προσέφεραν περισσότερα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, οι διάφορες αξιώσεις τους απορρίφθηκαν ως αβάσιμες.
Πηγή: documentonews.gr