Μπορεί η κυβέρνηση να διακηρύσσει την επιτυχία της στο μέτωπο της ακρίβειας και να αποστέλλει γράμματα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν διαφορετική πραγματικότητα. Ειδικότερα, οι δείκτες του πληθωρισμού φανερώνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποδίδει όσο προσδοκούσε.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στην Ελλάδα ανέρχονται σε 3,2%, ελαφρώς ανεβασμένα από το 3% του Ιουλίου. Αυτή η αύξηση έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης που προέβλεπαν υποχώρηση του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων παραμένουν σημαντικές, με τις ετήσιες αυξήσεις να έχουν φτάσει το 2,2% τον Αύγουστο από 1,2% τον Ιούλιο.
Ένας χρόνος προηγουμένως, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 5,2%, ενώ τώρα η συνολική πορεία στη ζώνη του ευρώ είναι πτωτική, με τον δείκτη να έχει υποχωρήσει στο 2,2%. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα κινείται αντίθετα από την γενική τάση στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 6,8% του πληθυσμού της ΕΕ το 2023 υπηρέτησε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 13,5%, γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά στέρησης στην Ευρώπη.
Για να κατανοηθεί η σοβαρότητα του ζητήματος, η σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση (SMSD) αναφέρεται στο ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά βασικά αγαθά και υπηρεσίες, βιώνοντας έλλειψη σε τουλάχιστον 7 από 13 αναγκαία αγαθά.
Συνολικά, οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν μια ανησυχητική κατάσταση στην ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις και τις πραγματικές εξελίξεις να επικαλύπτονται και οι πολίτες να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Πηγή: documentonews.gr