Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει τις αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, με τη νέα μορφή αυτοκατανάλωσης (net billing), οι οικιακοί καταναλωτές αναμένεται να αποσβέσουν την επένδυσή τους για τη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε διάστημα 5 έως 7 ετών. Για τους επαγγελματίες, αυτό το διάστημα περιορίζεται σε 3,6-4,5 χρόνια. Η ανάλυση αυτή προέρχεται από το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ο οποίος δημιούργησε έναν αναλυτικό οδηγό που περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο και τα απαραίτητα βήματα για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε αυτοπαραγωγή ενέργειας.
Το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος αναλύεται με δύο επιλογές: ωστόσο, το ενδεικτικό κόστος ανέρχεται περίπου στις 16.000 ευρώ για συστήματα με μπαταρία και 8.500 ευρώ για αυτά χωρίς μπαταρία. Το όφελος που προκύπτει προέρχεται κυρίως από την αποφυγή της δαπάνης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες παραγωγής της ηλιακής ενέργειας, καθώς και από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων και γενικότερα για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων. Η μέγιστη προκύπτουσα ωφέλεια επιτυγχάνεται όταν η ενεργειακή κατανάλωση του νοικοκυριού είναι αυξημένη και το εισόδημα επαρκές προκειμένου να απολαμβάνουν υψηλότερες φοροαπαλλαγές.
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του net billing και του προηγούμενου συστήματος net metering είναι ότι τώρα η παραγόμενη ενέργεια καταναλώνεται αμέσως, και σε περίπτωση πλεονάσματος, αυτή διατίθεται στο δίκτυο στην τιμή της αγοράς. Συχνά, οι τιμές αγοράς κατά τις ώρες μέγιστης παραγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλές ή ακόμα και μηδενικές. Σε αντίθεση με το net metering, όπου οι παραγωγοί “αποθήκευαν” την υπερβάλλουσα παραγωγή τους στο δίκτυο με τον συμψηφισμό των αγορών – πωλήσεων να συμβαίνει σε διάστημα τριών ετών.
Πηγή: documentonews.gr