Σύμφωνα με νέα έρευνα της Eurostat, οι Έλληνες έχουν τον τρίτο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στην οποία εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι, φτάνοντας τα 30,6 έτη. Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω μόνο από την Κροατία (31,8 έτη) και τη Σλοβακία (31 έτη), ενώ ακολουθούν η Ισπανία (30,4 έτη), η Ιταλία και η Βουλγαρία (30 έτη) στα στοιχεία του 2023.
Η οικονομική κρίση και οι αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών συντελούν στην παραμονή των νέων στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Με την ακρίβεια να είναι καθημερινή πρόκληση και τους μισθούς να καλύπτουν μόνο οριακά τις βασικές ανάγκες, οι νέοι στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους σπίτια κυρίως για λόγους οικονομικούς.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος όρος ηλικίας που οι νέοι εγκαταλείπουν την οικογενειακή τους εστία ανέρχεται στα 26,3 έτη, ελαφρώς μειωμένος από το 2022 (26,4 έτη). Οι πιο νεαροί που αναχωρούν από το πατρικό τους σπίτι καταγράφηκαν στη Φινλανδία (21,4 έτη), τη Σουηδία και τη Δανία (21,8 έτη) και την Εσθονία (22,8 έτη).
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 25% των νέων ζει σε νοικοκυριά με υψηλό ποσοστό συνωστισμού, που ορίζεται ως ο πληθυσμός που διαμένει σε υπερπληθυσμένα σπίτια. Το 2023, το 26,0% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ ζούσε σε τέτοια νοικοκυριά, ποσοστό που είναι 9,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο του συνολικού πληθυσμού (16,8%).
Πηγή: documentonews.gr