Η κυβέρνηση και το Μαξίμου φαίνεται να έχουν κλείσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των καταχρηστικών πρακτικών των servicers, μετά τη διαγραφή του βουλευτή Μάριου Σαλμά. Ο Σαλμάς είχε τολμήσει να εκφράσει την υποστήριξή του στους πολίτες, αντιδρώντας στις πολιτικές που προστατεύουν τα συμφέροντα των τραπεζών. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι με τους λίγους και όχι με τους πολλούς, κατηγορώντας παράλληλα την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για απευθείας αναθέσεις που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.
Η απουσία πολιτικής βούλησης είναι προφανής, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανόνες που προσπαθούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές, αλλά οι πρακτικές των τραπεζών συνεχίζουν να επιβάλλονται χωρίς επιπτώσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει περιοριστεί σε ρόλο υψηλής εποπτείας, αποφεύγοντας να λάβει ουσιαστικά μέτρα κατά των τραπεζικών στελεχών.
Με την αύξηση των πλειστηριασμών, οι καταγγελίες από δανειολήπτες πληθαίνουν, προκαλώντας κοινωνική πίεση που φτάνει ως τα βουλευτικά γραφεία. Το θέμα αυτό, που έχει πλήξει πολλές οικογένειες, αναμένεται να αναδειχθεί εκ νέου, καθώς οι πολίτες νιώθουν ότι χάνουν άδικα την πρώτη τους κατοικία.
Αναφορικά με τις καταγγελίες δανειοληπτών, μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή μιας γυναίκας από τον Βόλο, η οποία, διακυβεύοντας την περιουσία της, προσπαθεί επί 13 χρόνια να διεκδικήσει το δίκιο της από την τράπεζα. Παρά τις συνεχείς δικαστικές περιπέτειες και τις καταγγελίες της, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με τις τράπεζες.
Η δανειολήπτρια είχε συνάψει στεγαστικό δάνειο το 2006 με την Εμπορική Τράπεζα. Από το 2010, με την οικονομική κρίση, η τράπεζα προχώρησε σε μονομερή αύξηση του επιτοκίου, εκβιάζοντάς την να υπογράψει νέα σύμβαση. Η μεταφορά της Εμπορικής στην Alpha Bank το 2013 οδήγησε σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, με την Alpha να εκδίδει διαταγή πληρωμής και να δεσμεύει την περιουσία της.
Ακόμη και όταν το δάνειό της μεταβιβάστηκε σε τρίτο οργανισμό, τη Cepal, η γυναίκα συνέχισε να υποβάλλει καταγγελίες για τη μη παροχή των αποδεικτικών εγγράφων που χρειαζόταν για να υποστηρίξει την υπόθεσή της. Αν και η Alpha τελικά παραδέχτηκε τις καταγγελίες, η Cepal παρέμεινε ανένδοτη, βγάζοντας νέα διαταγή πληρωμής και προκαλώντας πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας της γυναίκας.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αντικατοπτρίζει την αδυναμία των δανειοληπτών να αποτιμήσουν το δίκιο τους και την ανεπάρκεια των θεσμών να προστατεύσουν τους πολίτες από καταχρηστικές πρακτικές. Πηγή: documentonews.gr