Μειώσεις εισφορών και οι πραγματικές επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία

Μειώσεις εισφορών και οι πραγματικές επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία

Το κυβερνητικό επικοινωνιακό σύστημα επενδύει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (0,5% για εργοδοτικές και 0,5% για εργατικές εισφορές) στη ΔΕΘ, προσπαθώντας να εκπέμψει μια αίσθηση αισιοδοξίας. Ισχυρίζονται ότι αυτή η μείωση θα ανακουφίσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το εργοδοτικό κόστος και έμμεσα αυξάνοντας τους μισθούς. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς οι κυριότεροι ωφελημένοι είναι οι επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% των επαγγελματικών ΑΦΜ. Οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα που βιώνουν.

Η τροποποίηση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκαλώντας μια εκτιμώμενη ετήσια απώλεια 420 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα «πυροδοτεί» έναν νέο κύκλο φορολογικής επιβάρυνσης στους μισθούς, με συνολικά φορολογικά έσοδα που υπολογίζονται να υπερβούν τα 44 εκατ. ευρώ. Έτσι, ενώ το ΑΕΠ μπορεί να παρουσιάζει αύξηση, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να επιβαρύνονται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι εργαζόμενοι θα δουν μια έμμεση αύξηση στους μισθούς τους, που κυμαίνεται από 4,3 έως 6,3 ευρώ ανά μήνα, αναλόγως με τον μισθό τους. Ωστόσο, αυτές οι «αυξήσεις» είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με την αύξηση του κόστους ζωής και των καυσίμων. Ακόμα περισσότερο, το κόστος των βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και το ρεύμα, έχει αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας την αύξηση των μισθών σχεδόν αδιάφορη.

Μια κρυφή παγίδα υποκρύπτεται σε αυτό το πλαίσιο, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές παραβλέπουν τη σημασία της τιμαριθμοποίησης των μισθών. Καθώς οι μισθοί δεν αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, οι πραγματικές αυξήσεις μειώνονται, σε αντίθεση με τα φορολογικά έσοδα που συνεχίζουν να ενισχύονται. Έτσι, το κράτος αντλεί περισσότερα έσοδα χωρίς να προχωρά σε ανάλογες βελτιώσεις για τους πολίτες.

Η κυβερνητική στρατηγική δείχνει ότι η αύξηση των μισθών πέρα από τις τότε κρατήσεις, μετακυλίει το «κέρδος» στο φορολογητέο εισόδημα των μισθωτών. Ακόμη και με τις προβλεπόμενες μειώσεις, οι φορολογικές επιβαρύνσεις παραμένουν και διαμορφώνουν ένα φορολογικό κέρδος που ουσιαστικά προστατεύει τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους εις βάρος των εργαζομένων.

Εν κατακλείδι, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να πιστεύουν ότι κερδίζουν κάτι από την κυβερνητική πρωτοβουλία, ωστόσο στην πραγματικότητα οι επιβαρύνσεις παραμένουν, μετατρέποντας τις υποσχέσεις σε μια νέα μορφή φορολογικής επιβάρυνσης. Πηγή: documentonews.gr

More From Author

Διάσωση τραυματισμένου άνδρα στον Όλυμπο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Διάσωση τραυματισμένου άνδρα στον Όλυμπο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σαββατιάτικος Καιρός στην Ελλάδα με Τοπικές Βροχές και Καταιγίδες

Σαββατιάτικος Καιρός στην Ελλάδα με Τοπικές Βροχές και Καταιγίδες