Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα ότι η κατεύθυνση των επιτοκίων στην Ευρώπη είναι πτωτική. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία θα μειωθούν τα επιτόκια παραμένει ασαφής. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη, δεν δόθηκαν σαφείς ενδείξεις σχετικά με την επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων στον νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τον Ιούνιο, μειώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,5% από 3,75%. Παρά την αντίκτυπη αυτή, οι αγορές φαίνεται να έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για μια νέα μείωση μέχρι τον επόμενο μήνα, με την πιθανότητα να εκτιμάται στο 20% από 40% πριν τη συνεδρίαση.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί τρίτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Γενικότερα, εκφράζεται η άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα προχωράει σε μειώσεις των επιτοκίων κάθε τρίμηνο, έχοντας λάβει υπόψη τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει συνολικά οκτώ φορές το χρόνο, με τα στοιχεία που ανακοινώνονται σε κάθε δύο συνεδρίες να είναι περιορισμένα. Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση τον Οκτώβριο, αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον οικονομικό δείκτη για τον Σεπτέμβριο.
Σημαντικές είναι οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες δείχνουν μείωση του γενικού πληθωρισμού, αλλά και αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω των τιμών ενέργειας. Υπάρχει ανάγκη για αλματώδη μείωση του πληθωρισμού ή σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας για να δικαιολογηθεί μια νέα μείωση τον Οκτώβριο.
Ένας πρόσθετος παράγοντας που εξηγεί τη διστακτικότητα της ΕΚΤ σχετικά με τις μειώσεις είναι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τον γενικό πληθωρισμό. Η πρόσφατη μείωση του δομικού πληθωρισμού τον Αύγουστο δεν είναι ικανοποιητική για την Κριστίν Λαγκάρντ.
Η μείωση επιτοκίων θα επηρεάσει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα στεγαστικά δάνεια που δεν είναι «κόκκινα» και συναφθεί έως το τέλος του 2022, παραμένουν σχετικά σταθερά με το επιτόκιο Euribor κάτω από το 3%.
Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ δείχνουν ελαφριά πτώση, με αναμενόμενη αύξηση 0,8% φέτος και 1,3% το 2025.
Πηγή: documentonews.gr