Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης φαίνεται να βρίσκεται σε δέσμευση εντός του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς οι προσδοκίες που του είχαν προταθεί δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Όταν, περίπου εννέα μήνες πριν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον προσέφερε ξανά τη θέση του υπουργού Υγείας, ο Γεωργιάδης είχε τις αμφιβολίες του, κυρίως λόγω των ανησυχιών που προέρχονταν από την υπόθεση Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ). Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ανησυχίες του δεν είχαν προσανατολιστεί σωστά.
Παρά τις αρχικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για απόλυτη ελευθερία στο χειρισμό του τομέα της υγείας, οι πληροφορίες από το Documento αποκαλύπτουν ότι σήμερα, εννέα μήνες αργότερα, ο υπουργός είναι παγιδευμένος σε ένα πολιτικό περιβάλλον που δεν του επιτρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Πηγές αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου έχει απαγορεύσει στον Γεωργιάδη να απομακρύνει οποιονδήποτε από οργανισμούς και φορείς της υγείας, γεγονός που καθιστά αδύνατο για εκείνον να προχωρήσει σε απαραίτητες αλλαγές.
Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται από τις ενέργειες του Γεωργιάδη, ο οποίος προσπάθησε να αντικαταστήσει στελέχη σε οργανισμούς όπως ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ, αλλά απέτυχε, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση είναι αντίστοιχη με εκείνες των προκατόχων του. Το μόνο που κατάφερε να αλλάξει είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, ωστόσο και αυτή η αλλαγή είχε προγραμματιστεί νωρίτερα από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας.
Αποτελεί σημείο αναφοράς η περίπτωση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη, η οποία συνεχώς απολαμβάνει την προστασία των «γαλάζιων» στελεχών, παρά τις ενέργειες των προηγούμενων υπουργών να την απομακρύνουν. Ο ίδιος ο Γεωργιάδης φαίνεται να μην εμπιστεύεται τη διοικήτρια, αλλά αποφεύγει να τη συναντήσει, διατηρώντας αποστάσεις από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τελευταίες οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου αποθαρρύνουν κάθε πρωτοβουλία του Γεωργιάδη να αλλάξει την ηγεσία των οργανισμών. Αυτή η κατάσταση φαίνεται να έχει οδηγήσει σε έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά του υπουργού, που δείχνει να είναι απογοητευμένος από τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
Η άλλη ανάγνωση της κατάστασης υποδεικνύει ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλει να επιβάλλει τον έλεγχο στον Γεωργιάδη, καθώς θεωρείται ότι έχει αποκλίνει από τη γραμμή που έχει χαραχθεί. Υπάρχουν και ενστάσεις για τη δημόσια υπεράσπισή του του στενού του συνεργάτη Σταμάτη Πουλή, ο οποίος ήταν εμπλεκόμενος στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις φαίνεται να προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του υπουργού με προσοχή.
Αναγνωρίζεται πλέον ότι ο Γεωργιάδης εργάζεται περισσότερο στη διαχείριση και όχι ουσιαστικά για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας, αναθέτοντας το έργο του στον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Εν μέσω αυτής της παρακμής, φαίνεται ότι ο υπουργός προγραμματίζει δημόσιες εμφανίσεις και περιοδείες για να εκμεταλλευτεί την επικοινωνιακή στρατηγική του, εστιάζοντας περισσότερο σε πολιτικά θέματα παρά σε ζητήματα της υγείας των πολιτών.
Στην πραγματικότητα, ο Γεωργιάδης προσπαθεί να διατηρήσει τη δημόσια εικόνα του, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, υπό το βάρος της αναγκαίας αναδόμησης του Ελληνικού Συστήματος Υγείας. Πηγή: documentonews.gr