Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα διοργάνωσε ημερίδα σχετικά με την ακρίβεια, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αναστροφής της φτωχοποίησης στη χώρα, επισημαίνοντας ότι το εθνικό μας μέλλον δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και το real estate. Το νέο εθνικό πρόταγμα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της σύγκλισης, εστιάζοντας στη δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τέσσερις βασικές προτεραιότητες: τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, την αναδιανομή και δικαιοσύνη, την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια. Η διασφάλιση της ανάπτυξης και η στήριξη του κοινωνικού κράτους είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί ότι οι καρποί της ανάπτυξης θα ωφελήσουν όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Η ανθεκτικότητα είναι επίσης ουσιαστική για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις, ενώ η ασφάλεια θωρακίζει τις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες από τις αυξανόμενες προκλήσεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για ευρείες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη δημόσια διοίκηση, ώστε το κράτος να μπορεί να επιτελεί τον αναπτυξιακό του ρόλο. Ανέφερε την ανάγκη δημιουργίας δημόσιων φορέων ενέργειας και υποδομών, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ και της πράσινης μετάβασης.
Επιπλέον, επεσήμανε τη σημασία της δίκαιης φορολόγησης του πλούτου και την ανάγκη για έναν τραπεζικό τομέα που να υποστηρίζει την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προκειμένου να αντικατασταθούν οι πελατειακές πρακτικές που κυριαρχούν έως τώρα. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων που θα συμβάλλουν στη μείωση των τιμών ενέργειας.
Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σημαντικό αναπτυξιακό σοκ, συγκρίσιμο με τις μεταρρυθμίσεις του Τρικούπη και του Βενιζέλου, και ότι η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση.
Συμπλήρωσε ότι κανένα σχέδιο μεταρρύθμισης δε θα μπορέσει να έχει επιτυχία αν δεν ενσωματώσει και κινητοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι δυναμικές αλλαγές απαιτούν τη συμμετοχή όλων, από τη νεολαία έως τις παραγωγικές δυνάμεις, και η πολιτική εκπροσώπηση τους είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας.
Πηγή: documentonews.gr