Πυκνές φαίνονται οι διεργασίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί την οδό της μυστικής διπλωματίας, γεγονός που γεννά πολλές απορίες. Πλέον, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν απευθείας μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά ύστερα από είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, οι δύο ηγέτες έχουν δώσει εντολή στους υπουργούς να εξετάσουν αν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για να αρχίσουν οι συζητήσεις που αφορούν την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Γ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε το Ανώτατο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2025, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι «τρεις πυλώνες» της σχέσης Ελλάδας – Τουρκίας: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα. Αυτή η αναβάθμιση του διαλόγου υποδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιλύσει ζητήματα που παραμένουν «παγωμένα» λόγω της ανικανότητας των τεχνοκρατών να πάρουν αποφάσεις.
Ωστόσο, παρά τη διαρκή αναφορά σε μια και μοναδική διαφορά, οι τουρκικές πηγές επισημαίνουν ότι η Αγκυρα επιθυμεί λύσεις σε ένα ευρύτερο «πακέτο» θεμάτων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», θεωρεί ότι είναι αδύνατο να περιοριστούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα μόνο θέμα.
Η επικείμενη διαδικασία προδιαθέτει για μια «γκρίζα» ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το εύρος και οι βασικές παραδοχές της συζήτησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να συνεπάγεται υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια διαπραγμάτευση οριοθέτησης.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι συνομιλίες αυτές θα οδηγήσουν σύντομα σε πραγματικά αποτελέσματα. Η κατάσταση παραμένει ρευστή, και το πολιτικό κλίμα δείχνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.
Πηγή: documentonews.gr