Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αντέτεινε τις ακροδεξιές δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη και του Δημήτρη Μαρκόπουλου, οι οποίοι ανέφεραν ότι το 84% των διαρρήξεων και κλοπών στην Ελλάδα οφείλονται στους Ρομά. Σε συνέντευξή του στο Action 24, ο Μαρινάκης δήλωσε σχετικά για τους μετανάστες ότι «η εγκληματικότητα αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των Ελλήνων». Ανέφερε ότι δεν στοχοποιεί κανέναν, αλλά τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν τα γεγονότα.
Σε ερώτηση σχετικά με την εγκληματικότητα, ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωσή της με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της Αστυνομίας, με περισσότερους αστυνομικούς να επιστρέφουν σε μάχιμες υπηρεσίες. Ο δεύτερος τρόπος είναι η αυστηροποίηση των εργαλείων που έχουν οι δικαστές, ώστε οι ποινές να είναι μεγαλύτερες και να μην υπάρχουν παραθυράκια για πρόωρες αποφυλακίσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «η νομοθεσία είναι ίδια για όλους τους πολίτες, Έλληνες και αλλοδαπούς». Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την ύπαρξη συγκεκριμένων μορφών παραβατικότητας σε τοπικές κοινωνίες, αλλά χωρίς να γενικεύουμε ή να συνδέουμε την εγκληματικότητα με τη μετανάστευση.
Όταν ρωτήθηκε αν τα στοιχεία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις διαρρήξεις είναι ψευδή, ο Μαρινάκης επισήμανε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τη δύσκολη ένταξη ορισμένων κοινωνικών ομάδων. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εξετάζουμε την εγκληματικότητα με αυτούς τους όρους», πρόσθεσε και αναγνώρισε ότι οι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν ανησυχία για συγκεκριμένες μορφές παραβατικότητας.
«Οι βουλευτές μας διατυπώνουν μία αγωνία και ανησυχία, αλλά οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους τους πολίτες» δήλωσε ο Μαρινάκης. Επισήμανε ότι πρέπει να εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία προσεκτικά και να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές είναι δίκαιες και αυστηρές, ανεξάρτητα από την καταγωγή των ατόμων.
«Δεν πρέπει να πετάμε μία άποψη, μόνο και μόνο φοβούμενοι μήπως μας χαρακτηρίσουν κάπως» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας τη σημασία της ανοιχτής συζήτησης για κοινωνικά ζητήματα. Σύμφωνα με εκείνον, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξετάσει τις τοπικές ανησυχίες και να προσαρμόσει τις πολιτικές της αναλόγως.
Πηγή: documentonews.gr