Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 στέλνει θετικά μηνύματα, καθώς έχει ανακτήσει τη δυναμική του και έχει φέρει ξανά τον κόσμο στα γήπεδα. Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχητική εικόνα που προκύπτει από τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία αποτελούν τα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, εκατοντάδες από αυτά έχουν εξαφανιστεί από τη ποδοσφαιρική σκηνή, αφήνοντας πίσω τους κενά στα προάστια και τις επαρχίες της χώρας.
Η διαδικασία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Σωματείων που θεσπίστηκε το 2020 προκαλεί πολλές δυσαρέσκειες. Αν και προοριζόταν για να ενισχύσει τη διαφάνεια και να εξορθολογίσει τις διαδικασίες, στην πραγματικότητα συνέβαλε σε σημαντική μείωση του αριθμού των αθλητικών σωματείων. Από τα 3.438 ενεργά σωματεία που καταγράφονταν πριν την εφαρμογή του, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 2.416. Αυτή η αλλαγή οδήγησε στην κατάρρευση περίπου 1.022 ερασιτεχνικών ομάδων σε τέσσερα μόλις χρόνια.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου, όπως καθορίστηκε από τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, αύξησε τη γραφειοκρατία αντί να την περιορίσει. Οι σύλλογοι χρειάστηκε να υποβάλουν πολλές απαιτήσεις και δικαιολογητικά, συχνά με την πίεση των συνθηκών της πανδημίας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πολλαπλασιαστούν οι δυσκολίες για τα ερασιτεχνικά σωματεία και πολλοί από αυτά να αποφασίσουν να κλείσουν.
Η κατάσταση στις επαρχιακές ομοσπονδίες έχει γίνει δραματική. Στην ΕΠΣ Λασιθίου, δεν διεξήχθη πρωτάθλημα λόγω έλλειψης συμμετοχών, καθώς μόλις τέσσερα σωματεία είχαν εγγραφεί στο μητρώο. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την ΕΠΣ Ευρυτανίας και ΕΠΣ Χίου να έχουν περιορισμένο αριθμό ομάδων.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή νέων ταλέντων, που στη συνέχεια παίζουν επαγγελματικά. Αυτή η κρίση, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα έχει σοβαρές συνέπειες για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Πηγή: documentonews.gr