Καθώς οι ενεργές διαδικασίες της Δικαιοσύνης αναδύονται, φαίνεται ότι οι θεσμοί της Δημοκρατίας υποφέρουν. Υπό αμφισβήτηση είναι οι 57 λέξεις που προστέθηκαν στον Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Αναρωτιόμαστε εάν αυτές οι ρυθμίσεις θα οδηγήσουν στο να останουν οι υποθέσεις όπως το σκάνδαλο Novartis σε σκότος, αποτρέποντας έτσι μελλοντικές αποκαλύψεις.
Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, γνωστοί και ως «whistleblowers», παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, διασφαλίζοντας την ανωνυμία τους προς αποφυγή κινδύνου για τη ζωή τους. Παρά τις προθέσεις του νομοθέτη για την προστασία τους, η πραγματικότητα στην Ελλάδα δείχνει να είναι διαφορετική. Στην περίπτωση της Novartis, οι αρχές διαπίστωσαν ότι από το 2012 έως το 2015 υπήρξαν περιπτώσεις δωροδοκίας κρατικών λειτουργών, οι οποίες δεν προχώρησαν σε περαιτέρω έρευνες υψηλότερα στην ιεραρχία, κατόπιν συστηματικής αποδόμησης των μαρτύρων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να συναινεί σε μια αλλαγή που καταργεί την ανωνυμία των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, αν και υπό την πίεση στελεχών της αντιπολίτευσης που στο παρελθόν είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο. Αυτή η εξέλιξη είναι το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που έχει οδηγήσει σε πανηγυρισμούς από πολιτικά πρόσωπα που θίγονται.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η διάκριση των εξουσιών κινδυνεύει, καθώς οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ενεργούν ανασταλτικά για τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μελλοντικοί μάρτυρες μπορεί να σκέφτονται δύο φορές πριν αποκαλύψουν πληροφορίες που αφορούν διαφθορά. Η κατάσταση αυτή καθιστά την ακεραιότητα της διαδικασίας πολύ αμφίβολη.
Πηγή: documentonews.gr