Η κυβέρνηση προχωρά σε δύσκολες πολιτικές συνθήκες μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η φθορά που υφίσταται είναι συνεχής. Τα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ακρίβεια και η κρίση στο ΕΣΥ, εντείνονται, ενώ η κοινωνική ανασφάλεια διευρύνεται. Συγχρόνως, η αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών από γαλάζιους βουλευτές και οι αντιδράσεις των Καραμανλή-Σαμαρά δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για το Μαξίμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσεις για πρόωρες εκλογές και αλλαγές στον εκλογικό νόμο έχουν εισηγηθεί αρκετοί αξιωματούχοι. Ο στόχος είναι η μείωση του ορίου της αυτοδυναμίας στο 35% και η αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5%. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις φήμες αυτές, παραπέμποντας σε παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος.
Ο Άδωνης Γεωργιάδης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι υποστηρίζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις, καθώς δεν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή η δήλωση, ωστόσο, συνάντησε αντιδράσεις και πέρα από τον ίδιο, γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για τέτοιες συζητήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας τη διαρκή φθορά που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές εντός του κόμματος. Παρά την «ατζέντα της καθημερινότητας» που παρουσίασε στη ΔΕΘ, η κατάσταση παραμένει αδρανής. Σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προεδρικού προσώπου και να προχωρήσει σε αλλαγές στους ρόλους του γαλάζιου μηχανισμού, με στόχο να ανανεώσει την κομματική δυναμική.
Πηγή: documentonews.gr