Τα λόγια και οι πράξεις ενός ανθρώπου έχουν διάρκεια μετά θάνατον, και αυτό ισχύει για όλους. Με αφορμή το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου, ενός ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύεται μία άγνωστη ιστορία που είναι εμφατική για την μνήμη της. Το 1998, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στο Ιράν ως υπουργός Ανάπτυξης, η Βάσω Παπανδρέου αποφάσισε να μην υποταχθεί στην θεοκρατική επιβολή του ιρανικού καθεστώτος και να μην φορέσει τη μαντίλα (χιτζάμπ).
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και την ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα διήρκεσαν 15 ημέρες, με αποτέλεσμα το Ιράν να υποχωρήσει και να επιτρέψει την είσοδο στην υπουργό χωρίς την θεσμοθετημένη ενδυμασία. Κατά την παραμονή της, η Βάσω Παπανδρέου συνοδευόταν συνεχώς από τέσσερις φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, οι οποίοι της επιφύλαξαν μια συγκινητική έκπληξη κατά την αποχώρησή της.
Η αποκάλυψη αυτής της ιστορίας έγινε μέσω ενός κειμένου που ανάρτησε ο γιατρός και πρώην συνεργάτης του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Λούσκος. Στο κείμενο περιγράφει μερικές αναμνήσεις από τη συμμετοχή του στην ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες. Ο Λούσκος σημειώνει την κατηγορηματική άρνηση της Βάσως Παπανδρέου να συμμορφωθεί με τους κανόνες ενδυμασίας του ιρανικού καθεστώτος, γεγονός που οδήγησε σε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου της επιτράπηκε να εισέλθει στη χώρα χωρίς μαντίλα.
Καθώς πλησίαζε ο χρόνος αναχώρησης, οι φρουροί, που μέχρι τότε καλύπτονταν με μαντήλες, αποκάλυψαν ότι ήταν γυναίκες οι ίδιες. Μάλιστα, σε μια συγκινητική στιγμή, αγκάλιασαν την Βάσω Παπανδρέου, δηλώνοντας πόσο σημαντική ήταν αυτή η πράξη, παραβιάζοντας τους κανόνες του καθεστώτος.
Η Βάσω Παπανδρέου είχε μια σημαντική παρουσία στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνει πάντα στη μνήμη του κόσμου για την τόλμη και τις αξίες που υπηρέτησε. Πηγή: documentonews.gr